لیست اختراعات مریم عزیزی
بستني شامل مخلوطي منجمدي از اجزاي شير، شيرين¬كننده، پايداركننده، امولسيفاير و مواد مولد عطر و طعم مي¬باشد. اجزاء ديگري مانند فرآورده¬ها ي تخم¬مرغ،رنگ و فرآورده¬هاي هيدروليز شده نشاسته نيز ممكن است به آن اضافه گردد. يكي از مواد مهم فرمولاسيون بستني شيرين¬كننده¬ها مي¬باشند كه با هدف ايجاد طعم مطلوب ، كنترل ميزان يخ موجود ، كاهش نقطه انجماد، افزايش ويسكوزيته و بهبود بافت بستني افزوده مي¬گردند. گستره وسيعي از شيرين¬كننده¬ها در فرمولاسيون بستني مورد استفاده قرار گرفته¬اند كه شامل شيرين¬كننده-هاي طبيعي و مصنوعي مي¬باشند. با تمام فوايدي كه ساكاروز به عنوان يك شيرين¬كننده طبيعي با ويژگي عملكردي ممتاز دارد مصرف آن به دليل ارتباط آن با برخي مشكلات سلامتي نظير پرفشاري خون، بيماريهاي ايسكميك قلبي، فساد دندان، چاقي، افزايش سطح گلوكز و مقاومت به انسولين براي بيماران مبتلا به ديابت مضر است. از اين رو نيز به دليل مسائل اقتصادي و تكنولوژيكي پژوهش¬هاي روز افزوني جهت جايگزيني مناسب شكر با ساير شيرين¬كننده ها در دست انجام است. فراورده¬هاي غذايي حاوي شيرين¬كننده-هاي مصنوعي اگرچه حاوي مقادير اندك كالري هستند اما با ايجاد اختلال در متابوليسم بدن، احتمالا ابتلا به اضافه وزن را افزايش مي¬دهند.همچنين استفاده از برخي شيرين¬كننده¬هاي مصنوعي منجر به اثرات سرطان-زايي، اختلالات ژنتيكي و بسياري از تاثيرات نامطلوب ديگر در بدن مي¬شود و براي كودكان، زنان باردار يا شيرده و ديابتي¬ها غير مجاز مي¬باشد. در سال¬هاي اخير به شيرين¬كننده¬هاي طبيعي توجه شاياني گرديده است. شيرين¬كننده¬هاي طبيعي برخلاف قندهاي رژيمي عوارض جانبي روي بدن ندارند و جايگزين مناسبي براي ساكاروز محسوب مي¬شوند مطالعه حاضر جهت بررسي اثر افزودن شيرين¬كننده¬هاي طبيعي مانند استويا و خرما به بستني انجام شده است. بنابر نتايج به¬دست آمده جايگزيني استويا و خرما به جاي شكر در فرمولاسيون بستني علاوه بر اينكه موجب ايجاد طعم شيرين و خوشايند در اين محصول مي¬گردد.موجب توليد محصولي با كالري كمتر و انديس گلايسميك پايين¬تر مي¬شود. خرما با نام علمي Phoenix dactylifera L ميوهاي است بسيار مقوي كه حاوي مواد معدني زيادي همچون پتاسيم، روي، منگنز، آهن و ويتامينها A ، B وE است. در 100 گرم خرما 125 كيلو¬كالري انرژي موجود است در حالي كه در هر 100گرم قند، 400 كيلو¬¬كالري انرژي موجود است و اين بدين معني است كه مقدار انرژي ناشي از خوردن خرما از قند ساده بسيار كمتر است و بسيار كمتر از قند، افراد را دچار چاقي و اضافه وزن مي¬كند. به عنوان مثال در 100 گرم قند و شكر معمولي 9/99 درصد از آن انرژيزا مي¬باشد. در حالي كه در 100 گرم خرما حدود 30 درصد قند موجود است و بقيه آن مواد ديگري است كه از جمله اين مواد مختلف، پروتئين است. در خرما، مقداري فيبر غذايي موجود است، فيبر موجود در خرما براي سلامت دستگاه گوارش و تغذيه بسيار مناسب است، علاوه بر اين،كارتنوئيد موجود درخرما كه پيشساز ويتامينA و آنتياكسيدان محسوب ميشود كه جلوي ضايعات و سرطاني¬شدن سلولها را ميگيرد همچنين خرما داراي مقدار قابل توجهي فولات و يا همان اسيدفوليك است كه جهت خونرساني براي بدن لازم است. ويتامينC يكي ديگر از مواد مغذي خرماست كه اين ويتامين براي جلوگيري از بيماريهاي خطرناك خونريزيدهنده يا همان اسكوربوت لازم است و بايد بدن هر فرد در طول روز، 60 ميليگرم ويتامينC دريافت كند كه تقريبا در هر 100 گرم خرما 14 ميلي گرم ويتامينC موجود است. اما اين ميوه ارزشمند به دليل شرايط خاص كشت در تمام نقاط جهان توليد نشده و در مناطقي با آب و هواي گرم از جمله ايران توليد مي¬شود. طبق آخرين آمار منتشر شده، ايـران با توليد 1023130 كيلوگرم خرما در سال 2010 به عنوان سومين توليدكننده بزرگ خرما در جهان شناخته شد. از آنجا كه ايران يكي از بزرگترين توليدكنندگان خرماست مي¬توان از آن به عنوان جايگزين مناسبي براي شكر در بستني نام برد. علاوه بر خرما مي¬توان از يك شيرين¬كننده مطلوب ديگر(استويا) در بستني استفاده كرد. گياه استويا (Stevia rebaudiana Bertoni) متعلق به خانواده (Compositea) درختچه¬اي كوتاه قد و بوته¬اي است كه بومي آمريكاي جنوبي به ويژه برزيل و پاراگوئه مي¬باشد و در بسياري از مناطق ديگر جهان رشد مي¬نمايد. حدود 14 % اجزاي تشكيل دهنده برگ خشك اين گياه را تركيبات شيرين¬كننده تشكيل مي¬دهند. برگهاي استويا داراي دي¬ترپن گليكوزيدهايي است كه 300-250 بار از ساكاروز شيرين¬ترند. اين مواد شيرين¬كننده مي¬توانند در محصولات غذايي متنوعي از جمله انواع سس¬ها، نوشابه¬ها، كمپوت، آدامس، بستني، خميردندان و دهان¬شويه استفاده شوند. گليكوزيد يك تركيب طبيعي ميباشد كه داراي يك بخش قندي گليكون (از قبيل رامنوز، فروكتوز، گلوكز، زايلوز و آرابينوز) و يك بخش غير قندي آگليكون (از قبيل استرول، تانن، كاروتنوئيد) است. بدن انسان نمي¬تواند گليكوزيد موجود در برگ استويا را مورد مصرف قرار دهد. بنابراين آنها را بدون توليد كالري دفع مي¬كند.آخرين يافته¬ها نشان مي¬دهد كه استفاده از برگ¬هاي گياه استويا توسط بوميان منطقه آمامبي به بيش از 1500 سال قبل باز مي¬گردد. گليكوزيد¬هاي دي¬ترپني در عصاره گياه استويا عامل اصلي طعم بسيار شيرين آن مي¬باشند به طوري¬كه ميزان شيريني آنها 300-250 برابر شكر تخمين زده شده. استويوزيد به عنوان يك تركيب گليكوزيدي غالب در عصاره برگ¬هاي استويا رباديانا شناسايي شده است. وجود 3 تركيب گليكوزيدي (استويوزيد، آ-رباديوزيد، بي-رباديوزيد) و غالب بودن ميزان استويوزيد بر دو تركيب ديگر نيز به اثبات رسيده است. تاكنون 9 تركيب گليكوزيدي دي¬ترپني در عصاره اجزاي مختلف پيكره گياه استويا رباديانا شناسايي شده كه همه آنها داراي يك اسكلت مشترك مي باشند. يكي از راه¬حل¬هاي موجود جهت حل مشكلات افراد ديابتي و نيز همچنين افرادي كه به دنبال تهيه غذاهاي رژيمي مي¬باشند استفاده از جايگزين¬هاي مناسب ساكاروز يعني شيرين¬كننده¬هايي با شاخص گلايسميك پايين است. بنابراين با توجه به ضرورت توليد صنعتي مواد غذايي رژيمي، در اين تحقيق به مطالعه در خصوص توليد يك محصول جديد رژيمي با استفاده از شيرين¬كننده¬هاي طبيعي استويا و خرماي زرد پرداخته شد. تا كنون تحقيقات كمي در خصوص استفاده از شيرين¬كننده استويا در محصولات لبني صورت گرفته است، به دليل بالا بودن درصد ساكاروز در بستني و متعاقب آن ايجاد مشكل براي افراد ديابتي و همچنين پوسيدگي دندان در كودكان، بستني به عنوان محصول مورد تحقيق انتخاب و شكر آن با شيرين¬كننده¬هاي استويا و خرما جايگزين گرديد.
امروزه، استفاده از پلاستيكهاي سنتزي در بسته بندي مواد غذايي رو به افزايش بوده است. هزينه هاي پايين توليد، نوآوري هاي روز افزون تكنولوژيكي و خواص خوب و قابليت هاي بالاي فيلم هاي پلاستيكي آنها را براي كاربرد در بسته بندي مواد غذايي مناسب مي سازد. ولي، اغلب پلاستيك هاي سنتزي از دو عيب مهم برخوردارند: زيست تخريب پذيري ضعيف آنها سبب انباشت گستردۀ زباله هاي پلاستيكي در محيط زيست مي شود؛ و همچنين مهاجرت اجزاي سمي و موتان زا از پلاستيك¬ها به داخل مواد غذايي، موجب به خطر افتادن ايمني مواد غذايي مي شود. استفاده از بيوپليمرها كه اولا قابليت زيست تخريب پذيري بالايي دارند و ثانياً مواد ايمن تري به شمار ميآيند، مي توانند جايگزيني مناسب براي پليمرهاي سنتزي باشند. بيوپليمرهاي پروتئيني مختلفي شامل ژلاتين، پروتئين ذرت، گلوتن گندم و پروتئين سويا، كازئين و پروتئين آب پنير داراي ويژگي هاي تشكيل فيلم هستند. ژلاتين داراي قابليت تشكيل ژل و افزايش ويسكوزيته بوده و فاقد بو و رنگ، داراي شفافيت بالا، قيمت كم و همچنين خصوصيات عملكردي منحصر به فرد مي باشد كه قابليت استفاده از اين منبع را به عنوان ماده اوليۀ توليد بسته بندي هاي زيست تخريب پذير، افزايش مي دهد. فيلم هاي ژلاتيني علي رغم برخورداري از ويژگي هاي بازدارندگي خوب در برابر اكسيژن، فاقد خواص مكانيكي و بازدارندگي مناسب در برابر آب هستند كه كاربردهاي آن را محدود مي سازد. تركيب با پليمر هاي زيست تخريب پذير با خواص مكانيكي بالا مانند پلي وينيل الكل و افزودن پركننده هايي با حداقل يك بعد در مقياس نانو (نانوذرات) ميتواند راه حل هاي مناسبي براي برطرف كردن اين مشكلات باشد. تكنولوژي بسته بندي فعال يكي از روش هاي نسبتاً نوين نگهداري مواد غذايي محسوب مي گردد و نوعي بسته بندي است كه مي تواند شرايط بسته را با هدف افزايش عمر انبارماني و بهبود ايمني يا ويژگيهاي حسي تغيير دهد.
با توجه به مطالب ارائه شده، هدف مطالعه حاضر توليد نسل جديدي از بسته بندي با نام بسته بندي فعال ميباشد. تكنولوژي بسته¬بندي فعال يكي از روش¬هاي نسبتاً نوين نگهداري مواد غذايي محسوب مي¬گردد و نوعي بسته بندي است كه مي¬تواند شرايط بسته را با هدف افزايش عمر انبارماني و بهبود ايمني يا ويژگيهاي حسي تغيير دهد. بسته بندي¬هاي فعال، علاوه بر داشتن خواص مواد بسته بندي متداول، به علت دارا بودن تركيباتي كه مي¬توانند فساد مواد غذايي را به تعويق اندازند امكان توليد فراورده¬هاي غذايي ايمن ¬تر با عمر انبارماني بيشتر را فراهم مي¬كنند. با توجه به اينكه مهمترين دليل فساد ميكروبي بسياري از فرآورده¬هاي غذايي رشد ميكروبي وكپكي بر سطح آنهاست، استفاده از اين نوع بسته بندي مي تواند بسيار موثر باشد. فيلم ها و پوشش هاي خوراكي ضد ميكروبي در مقايسه با بسته بندي هاي مرسوم داراي دو مشخصه منحصر به فرد مي باشند. اين ويژگي ها شامل: فعاليت ضد ميكروبي، خوراكي بودن و زيست تخريب پذيري ميباشد. تركيبات فعال مختلفي را ميتوان به فيلم ها و پوشش هاي خوراكي اضافه نمود. اين تركيبات ميتوانند شامل آنتي اكسيدان ها، افزودني هاي ضد ميكروبي، تركيبات ايجاد كننده رنگ، طعم دهنده ها، مكمل هاي غذايي و يا ادويه ها باشند. اسانس هاي روغني متابوليت هاي ثانويه حاصل از گياهان آروماتيك با تركيبي پيچيده، فرار، آروماي شديد و طبيعي هستند. به جهت ماهيت ليپيدي، بازدارندگي مناسب در برابر بخارآب داشته ولي به دليل عدم برخورداري از ماهيت پليمري، خواص مكانيكي ضعيفتري دارند. از اينرو استفاده از آنها به تنهايي نميتواند پوشش مناسبي براي مواد غذايي باشند. اسانس هاي روغني داراي ويژگي هاي دارويي، بهبود دهندگي سلامت، آنتي اكسيداني و ضدميكروبي (ضدباكترياي، ضدكپكي) ميباشند. وجود اين ويژگي ها باعث شده است كه آنها جايگزين مناسبي براي نگهدارنده هاي سنتزي با خواض ضدميكروبي و آنتي اكسيداني بدون تأثيرات سوء بر مصرف كنندگان باشند. محدوديت هايي كه در روش هاي تجاري از طريق افزودن مستقيم تركيب فعال باعث استفاده از مقادير، به ماده غذايي وجود دارد مانند: كاهش سريع فعاليت و كمبودن سطح مؤثر عوامل فعال بالاي اين تركيبات فعال در ماده غذايي ميشود، كه ميتواند باعث تأثيرات نامطلوب بر ويژگي هاي ارگانولپتيكي طبيعي ماده ي غذايي شود، لذا توسعه ي علم نانوتكنولوژي در زمين
استفاده از فيلم هاي بسته بندي زيست تخريب پذير كه از مواد طبيعي ساخته مي شوند در سالهاي اخير توجه بسياري از محققين را به خود جلب كرده است. از طرف ديگر به بكارگيري فراروده هاي جانبي كارخانجات صنايع غذايي از جمله كازئين و ژلاتين باعث مي شود كه ارزش افزوده اقتصادي اين محصولات و كارخانجات افزايش يابد. از طرفي با به كارگيري اين تركيبات براي صنايع بسته بندي ميزان آلودگي هاي زيست محيطي و بيماري هاي منتقله از طريق مواد بسته بندي سنتتيك و مشتقات نفتي مانند پلي اتيلن، و ساير مشتقات به حداقل مي رسد. از سوي ديگر استفاده از تركيبات پلي ساكاريدي مانند صمغ ها (ژلان، گوار و فارسي) كه جزو مواد طبيعي محسوب مي شوند، به دليل خواص ويژه خود باعث بهبود خواص بسته بندي هاي مورد نظر مي شوند. همچنين با بكارگيري اين تركيبات زيست تخريب پذير معمولا ميزان مهاجرت و يا آزاد سازي تركيبات سرطان زا از مواد بسته بندي به داخل مواد غذايي و جود نخواهد داشت (به دليل طبعي بودن).همچنين اين تركيبات طبيعي مي توانند حامل هاي بسيار مناسبي براي انتقال و بارگذاري تركيبات ضد ميكروبي و آنتي اكسيداني براي بسته بندي مواد غذايي باشند. چرا كه معمولا تركيبات ضدميكروبي و آنتي اكسيداني بر روي مجموعه¬اي از بيوپليمرها همپوشاني مي¬شوند. از آنجايي كه پليمرهاي سنتزي نه تنها ميتوانند خود باعث مهاجرت به داخل مواد غذايي شوند بلكه يكي از عوامل آلودگيهاي محيطي بحساب مي¬آيند لذا استفاده از بيوپليمرهاي طبيعي كه اولا قابليت زيست تخريب پذيري بالايي دارند و ثانيا جزو مواد خوراكي و تغذيه اي بحساب مي¬آيند ميتواند جايگزيني مناسب براي پليمرهاي سنتزي باشند. تا با القاي يك فعاليت سينرژيست توانايي اين بيوكامپوزيت¬ها را در نگهداري مواد غذايي به حداكثر برساند. لذا هدف از مطالعه¬ي حاضر توليد فيلم هاي بسته بندي از مواد كاملا طبيعي و زيست تخريب پذير (ژلاتين، صمغ گوار، صمغ ژلان و صمغ فارسي) مي باشد تا در صورت رسيدن به نتيجه مطلوب راهكاري مناسب و سالم براي صنعت بسته بندي مواد غذايي ارائه داد. فيلم¬هاي خوراكي با محتواي متفاوت شامل ژلاتين، صمغ گوار، صمغ ژلان و صمغ فارسي تهيه خواهند شد. سپس خواص فيزيكومكانيكي و موفولوژيكي فيلم ها ارزيابي خواهد شد. و درنهايت بهترين فيلم بسته بندي حاصل را ميتوان به عنوان جايگزين پيشنهادي مناسب براي صنعت بسته بندي ارائه داد
استفاده از فيلم هاي بسته بندي زيست تخريب پذير كه از مواد طبيعي ساخته مي شوند در صنعت بسته بندي در سالهاي اخير توجه بسياري از محققين را به خود جلب كرده است. از طرف ديگر به بكارگيري فراروده هاي جانبي كارخانجات صنايع غذايي از جمله كازئين و ژلاتين باعث مي شود كه ارزش افزوده اقتصادي اين محصولات و كارخانجات افزايش يابد. از طرفي با به كارگيري اين تركيبات براي صنايع بسته بندي ميزان آلودگي هاي زيست محيطي و بيماري هاي منتقله از طريق مواد بسته بندي سنتتيك و مشتقات نفتي مانند پلي اتيلن، و ساير مشتقات به حداقل مي رسد. از سوي ديگر استفاده از تركيبات پلي ساكاريدي مانند صمغ ها (ژلان، گوار و فارسي) كه جزو مواد طبيعي محسوب مي شوند، به دليل خواص ويژه خود باعث بهبود خواص بسته بندي هاي مورد نظر مي شوند. همچنين با بكارگيري اين تركيبات زيست تخريب پذير معمولا ميزان مهاجرت و يا آزاد سازي تركيبات سرطان زا از مواد بسته بندي به داخل مواد غذايي و جود نخواهد داشت (به دليل طبعي بودن).همچنين اين تركيبات طبيعي مي توانند حامل هاي بسيار مناسبي براي انتقال و بارگذاري تركيبات ضد ميكروبي و آنتي اكسيداني براي بسته بندي مواد غذايي باشند. چرا كه معمولا تركيبات ضدميكروبي و آنتي اكسيداني بر روي مجموعه¬اي از بيوپليمرها همپوشاني مي¬شوند. از آنجايي كه پليمرهاي سنتزي نه تنها ميتوانند خود باعث مهاجرت به داخل مواد غذايي شوند بلكه يكي از عوامل آلودگيهاي محيطي بحساب مي¬آيند .لذا هدف از مطالعه¬ي حاضر توليد فيلم هاي بسته بندي از مواد كاملا طبيعي و زيست تخريب پذير (كازئينات سديم، صمغ گوار، صمغ ژلان و صمغ فارسي (Zedo)) مي باشد تا در صورت رسيدن به نتيجه مطلوب راهكاري مناسب و سالم براي صنعت بسته بندي مواد غذايي ارائه داد. فيلم¬هاي خوراكي با محتواي متفاوت شامل كازئينات سديم، صمغ گوار، صمغ ژلان و صمغ فارسي (Zedo) تهيه خواهند شد. سپس خواص فيزيكومكانيكي و موفولوژيكي فيلم ها ارزيابي خواهد شد. و درنهايت بهترين فيلم بسته بندي حاصل را ميتوان به عنوان جايگزين پيشنهادي مناسب براي صنعت بسته بندي ارائه داد
استفاده از نانوكامپوزيت¬ها در صنعت نگهداري گوشت در سالهاي اخير توجه بسياري از محققين را به خود جلب كرده است از اين ميان استفاده از نانوذرات تيتانيوم دي اكسيد به شكل وسيعي در صنعت بسته بندي مواد غذايي استفاده شده است. معمولا براي به حداقل رساندن ميزان مهاجرت و يا آزاد سازي كنترل شده¬, اين نانو ذرات روي مجموعه¬اي از پليمرها همپوشاني مي¬شوند. از آنجايي كه پليمرهاي سنتزي نه تنها ميتوانند خود باعث مهاجرت به داخل مواد غذايي شوند بلكه يكي از عوامل آلودگيهاي محيطي بحساب مي¬آيند لذا استفاده از بيوپليمرها كه اولا قابليت زيست تخريب پذيري بالايي دارند و ثانيا جزو مواد خوراكي بحساب مي¬آيند ميتواند جايگزيني مناسب براي پليمرهاي سنتزي باشند. اين ساختارهاي زيست تخريب پذير نه تنها قابليت حمل نانوذرات مورد استفاده در افزايش نگهداري موادغذا يي را دارند بلكه ميتوانند حامل خوبي براي تركيبات آنتي¬اكسيدان و ضد ميكروبي طبيعي مانند اسانس رزماري باشند تا با القاي يك فعاليت سينرژيست توانايي اين نانوكامپوزيت¬ها را در نگهداري مواد غذايي به حداكثر برساند. لذا هدف از مطالعه¬ي حاضر افزايش ماندگاري گوشت گوسفند طي نگهداري در يخچال بوسيله¬ي نانوكامپوزيت ضدميكروبي دي اكسيد تيتانيوم- نانوسلولز - پروتئين آب پنير حاوي اسانس رزماري مي¬باشد تا در صورت رسيدن به نتيجه مطلوب راهكاري مناسب و سالم براي نگهداري گوشت ارائه داد. فيلم¬هايي با محتواي متفاوت شامل پروتئين آب پنير- نانو سلولز, پروتئين آب پنير- نانو سلولز - نانو ذرات تيتانيوم دي اكسيد, پروتئين آب پنير- نانو سلولز - نانو ذرات تيتانيوم دي اكسيد واسانس رزماري و پروتئين آب پنير- نانو سلولز - اسانس رزماري تهيه خواهند شد. خواص فيزيكومكانيكي فيلم تهيه شده شامل مقاومت در برابر پاره شدن ، آزمون كشش و فشار، خصوصيات شكل شناختي و توزيع نانو ذرات با استفاده از عكس برداري SEM و XRD FTIR, ، نفوذ پذيري نسبت به بخار آب و گازها ارزيابي خواهد شد. پس از تهيه فيلم و انتخاب بهترين فيلم ها از نظر فعاليت ضد ميكروبي و خواص فيزيكومكانيكي مناسب، با روكش دار كردن قطعات گوشت با فيلم¬هاي سنتز شده آنها در دماي يخچال به مدت 15 روز نگهداري خواهند شد. پس از مدت ذكر شده ارزيابي هاي ميكروبي با استفاده ازشمارش باكتري¬هاي سرما دوست سودوموناس، شمارش كلي باكتري¬هاي مزوفيل هوازي, تلقيح و شمارش ليستريا مونوسيتوژنز, شمارش انتروباكترياسه، تلقيح وشمارش اشرشيا كلي انجام خواهد شد.
گسترش روز افزون صنايع مرتبط با پوشش هاي پليمري و استفاده فراوان از حلال هاي آلي سبب بروز مشكلات متعددي از قبيل افزايش مواد آلي فرار ، سميت و بوي ناشي از حلال ها گرديده است. با توجه به اينكه حلال ها جزء سرمايه هاي ملي محسوب مي شوند و تهيه آن ها مشكلات خاصي براي صنايع دارند و بار مالي فراواني بر توليد كننده و مصرف¬كننده خواهد داشت. از طرفي، خشك شدن رنگ هاي پايه حلالي با تاخير انجام مي شوند و وجود اين دسته از حلال ها، مشكلات عديده اي بر سلامت مجريان رنگ و ساكنين داشته و بيماري هايي فراواني نظير مشكلات تنفسي، گوارشي، كليوي و سردردهاي شديد، ايجاد مي نمايند. از اوايل دهه هفتاد، قوانين متعددي جهت جلوگيري از استفاده و انتشار حلال هاي آلوده كننده محيط زيست وضع شده است. در ميان راهكارهاي مساعد و سازنده جهت كاهش خطرات ناشي از انتشار حلال هاي آلي، استفاده از پوشش هاي پايه آبي، يك روش موثر بشمار مي آيد. غيرسمي بودن، غير قابل اشتعال و ارزان بودن، بزرگترين مزيت استفاده از آب بعنوان جايگزين حلال هاي آلي مي باشد. در پوشش-هاي پايه آبي، بخشي از آب موجود در تركيبات، جزء تركيب فرمولاسيون رنگ بوده و بخشي ديگر نيز تبخير مي گردد. خشك شدن سريع اين رنگ كمك مي كند تا بلافاصله محل رنگ آميزي شده قابل بهره برداري گردد. اين دسته از پوشش هاي دوستدار محيط بوده و فاقد بوي نامطبوع است و براي محيط هاي مسكوني، بيمارستان ها، ساختمان هاي اداري و كليه مكان هايي كه در معرض رفت و آمد هستند، مناسب مي باشند. پوشش هاي پلي يورتان پايه آبي از مهم ترين پوشش هاي پايه آبي مي باشند كه قابليت استفاده در فضاهاي بيرون را نيز دارند. موضوع بهداشت از مهم ترين مسائلي است كه در بيمارستان و ساير مراكز خدمات پزشكي بيشتر حائز اهميت مي باشد. بطوركلي بعلت قابليت تجمع گرد و غبار، آلودگي و رشد ميكرو ارگانيسم ها، در ميان درزهاي كاشي، سراميك، موزائيك و سنگ در كف و ديوارهاي بيمارستاني، توصيه مي گردد كه كف بيمارستان ها با كفپوش هاي رزيني يكپارچه و بدون درز پوشش داده شوند. اين دسته از رزين ها بدليل مقاومت به سايش بسيار بالا، مانع از پخش شدن گرد و غبار از سطح شده و همچنين مقاومت شيميايي بسيار بالاي آن ها، امكان استفاده از مواد ضد عفوني كننده را نيز فراهم مي آورند. پوشش هاي آنتي باكتريال در كارخانه هاي توليد مواد غذايي و آشاميدني، تجهيزات پزشكي، ساختمان هاي تجاري و فضاهاي اداري، كف پاركينگ، اتاق هاي كنفرانس، سالن هاي غذاخوري مدرسه، رستوران، اتاق عمل، مراكزمراقبت از حيوانات آزمايشگاهي وآزمايشگاه هاي داروسازي كاربرد دارند. در واقع در تمامي مكان هايي كه بهداشت اهميت ويژه اي دارد استفاده از اين محصولات، راهكاري مناسب و ضروري مي باشد. اين محصولات داراي خواصي هستند كه كپك ها، قارچ ها، مخمرها، جلبك ها و باكتري ها را از بين مي برند. پوشش¬هاي آنتي باكتريال داراي ويژگي پاك كنندگي و محافظت كنندگي بالايي در برابر آلاينده¬هاي هستند كه موجب مي¬شود بهترين جايگزين براي مواد آنتي باكتري شيميايي باشند. آنتي¬باكتريال بودن اين پوشش سطحي نبوده و در صورتي كه اين پوشش منجر به سوختگي، شكستگي و ... شود، ويژگي آنتي باكتريال خود را از دست نداده و باز هم اين خصوصيت فعال مي¬باشد. سيستم كفپوش بيمارستاني به دو دسته عمده تقسيم مي¬شوند: 1- كفپوش بيمارستاني مخصوص اتاق عمل و ريكاوري و 2- كفپوش بيمارستاني مربوط ساير بخش. در كفپوش¬هاي نوع اول بايد ويژگي آنتي¬استاتيك و آنتي¬باكتريال بطور همزمان رعايت شوند، درحالي¬كه در كفپوش¬هاي نوع دوم فقط داشتن ويژگي آنتي باكتريال كافي مي-باشند. كف¬پوش¬هاي اتاق عمل و ريكاوري بيمارستاني بايد به نحوي طراحي، فرمولاسيون و اجرا گردند كه موجب هدايت جريان الكترسيته ساكن، از سطح كفپوش، به لايه¬هاي زيرين و نهايتا نوارهاي مسي متصل به چاه ارت، شوند. روش¬هاي متعددي جهت تهيه كامپوزيت¬هاي آنتي¬باكتريال و آنتي¬استاتيك وجود دارند كه هر كدام داراي مزايا و معايبي مي¬باشند. در اين ميان استفاده از نانوذرات يك روش متداول در تهيه نانوكامپوزيت¬هاي آنتي باكتريال و آنتي استاتيك مي¬باشند، كه بدليل سهولت در روش تهيه، مقرون بصرفه بودن و ... بيشتر مورد توجه قرار مي¬گيرند. با اين وجود تعيين مقدار بهينه، نوع و تنوع نانوذراتي كه استفاده مي¬شوند، بسيار حائز اهميت مي¬باشند چراكه مقدار بيش از حد نانوذرات موجب تضعيف خواص مكانيكي پوشش اعمال شده مي¬شوند. بديهي است كه هر كدام از نانوذرات براي نمايش بهترين عملكرد بايد به اندازه كافي در پوشش اعمال گردد. نياز مبرم به حفاظت و تزئين سطوح مختلف، تلاش هاي وسيعي را جهت فرموله كردن محصولات پوششي متنوع مي طلبد. در طي ساليان اخير، متخصصين نوآوري هايي را در صنعت پليمر عرضه نموده اند تا پاسخگوي اين نيازها باشند. با توجه با اينكه امروزه خطر عفونت هاي ناشي از باكتري ها، ويروس ها و... سلامتي انسانها را بيش از پيش تهديد ميكند، پوشش هايي آنتي باكتريال بيشتر مورد توجه قرار گرفته-اند. بعلاوه خاصيت آنتي استاتيك موجب مي گردد كه پوشش هاي آنتي استاتيك مقاومت بالايي در برابر جذب ذرات معلق در هوا (آلودگي، گرد وخاك و ...) داشته و از تجمع بار ساكن جلوگيري نمايد. ولي تهيه پوشش هاي پليمري پايه حلال تنها با يك كاربرد ويژه و منحصربفرد، موجب افزايش محصولات پليمري موجود در بازار شده و موجب مي گردد كه مشتريان در انتخاب خواص و محصول ارجحتر دچار سردرگمي شده و نتوانند گزينه صحيحي را اتخاذ نمايند. همچنين بكارگيري پوشش هاي پايه حلالي با يك بازار هدف متمركز، مشكلات فراواني از قبيل افزايش مواد آلي فرار ، احتمال بالا رفتن آتش سوزي ، مسموميت بالاي ناشي از اشتنشاق مواد سمي را ايجاد كرده و مصرف پوشش هاي پايه حلالي را با موانعي مواجه كرده و جايگاه اقتصادي اين پوشش ها را تضعيف مي نمايند. لذا در اين پروژه، سعي شده تمامي اين موانع (مشكلات زيست محيطي، توليد پوشش هايي با يك ويژگي واحد و ...) تا حد امكان، از طريق طراحي آزمايش هاي دقيق و دستيابي به پوشش بهينه، برطرف شوند. بنابراين توليد نانو پوشش هاي كامپوزيتي زيست سازگار با استراتژي چندمنظوره حاضر مي تواند نقص هاي پوشش هاي آنتي باكتريال و آنتي استاتيك قبلي در زمينه هاي كاربردي ذكر شده را تا حد زيادي برطرف نمايد. همچنين ويژگي مهم اين پوشش چند منظوره، بهره گيري از رزين هاي پلي يورتان پايه آبي است كه خواص عمومي قابل رقابت با ساير پوشش هاي پليمري را دارند. از جمله خواص اين پوشش ها مي توان به خواص مكانيكي مطلوب، انعطاف پذيري بالا و چقرمگي مناسب اشاره نمود. اهداف مورد نظر دنبال شده در اين اختراع: الف) دستيابي به پوشش هاي زيست سازگار جديد با خاصيت آنتي باكتريال و آنتي استاتيك همزمان كه جهت مقاصد بهداشتي، بيمارستاني و صنايع بسته بندي بسيار ضروري و مناسب مي باشند. ب) تهيه نانوذرات گرافن اكسيد تك لايه (SLGO) با يك روش آسان و مقرون بصرفه كه درحال حاضر در بازارهاي داخلي و خارجي با قيمت هاي خيلي بالايي (275 دلار برگرم) بفروش مي رسند. ج) ارائه روش ساده و كارامد جهت اصلاح نانوذرات هيبريدي گرافن اكسيد تك لايه با نمك هاي مس، بمنظور تامين چند خاصيت همزمان در نانوذرات توليد شده د) امكان تهيه آسان پوشش هاي با خواص همزمان آنتي باكتريال و آنتي استاتيك در مقياس صنعتي و انبوه. ه) ارائه روش جديد و تركيبي جهت تهيه ديسپرسيون پلي يورتان با كم خطرترين مواد دردسترس
شواهد كافي و قانع كننده هزاران سال مصرف مواد غذايي نشان مي دهد كه فراوردههاي لبني تاثير قطعي در سلامت و حفظ آن و بقا و طول عمر دارد. ميزان مصرف سرانه سالانه لبنيات هر فرد در ايران بسيار نااميد كننده و كمتر از يك ليوان در روز است. مصرف سرانه لبنيات روزانه در ايران حدود ۱۳۰ تا ۱۵۰ گرم و در سال حدود ۶۶ كيلوگرم است(آمار سال ۱۳۹۷). از طرف ديگر طبق تحقيقاتي كه در دهه 80 در ايران صورت گرفت 76 درصد نوجوانان، 86 درصد زنان باردار، 60 درصد ميانسالان و 90 درصد مراجعان بيمارستانها در ايران كمبود ويتامين د دارند. در ميان محصولات لبني، بستني مي تواند بستر مناسبي براي حمل پروبيوتيك ها و پريبيوتيك ها محسوب گردد. همچنين غني سازي بستني با ويتامين D به دلايل مدت زمان نگهداري بالا بدون تغيير ايجاد در ويژگي ها، كارايي اثربخشي مطلوبي ايجاد كرده همچنين مقبوليت آن در تمام رده هاي سني و مناسبت ماتريكس آن در انتقال پروبيوتيك ها، جايگاه ويژه اي در ميان محصولات پروبيوتيك ايجاد مي نمايد. اما يك مشكل اساسي ديگر كالري بالاي آن به دليل درصد شكر وچربي بالاي آن مي باشد كه سعي مي گردد تا ۳۰ درصد آن را كاهش داد بدن اينكه اثر نامطلوبي در طعم ، بافت و ارگانولپتيك محصول ايجاد گردد. در واقع گستره وسيعي از شيرين¬كننده¬ها در فرمولاسيون بستني مورد استفاده قرار گرفته¬اند كه شامل شيرين¬كننده¬هاي طبيعي و مصنوعي مي¬باشند. با تمام فوايدي كه ساكاروز به عنوان يك شيرين¬كننده طبيعي با ويژگي عملكردي ممتاز دارد مصرف آن به دليل ارتباط آن با برخي مشكلات سلامتي نظير پرفشاري خون، بيماريهاي ايسكميك قلبي، فساد دندان، چاقي، افزايش سطح گلوكز و مقاومت به انسولين براي بيماران مبتلا به ديابت مضر است. از اين رو نيز به دليل مسائل اقتصادي و تكنولوژيكي پژوهش¬هاي روز افزوني جهت جايگزيني مناسب شكر با ساير شيرين¬كننده ها در دست انجام است. شيرين¬كننده¬هاي طبيعي برخلاف قندهاي رژيمي عوارض جانبي روي بدن ندارند و جايگزين مناسبي براي ساكاروز محسوب مي¬شوند مطالعه حاضر جهت بررسي اثر افزودن شربت گلوكز، اينولين، لاكتوباسيلوس اسيدوفيلوس و ويتامين D در فرمولاسيون بستني انجام شد كه علاوه بر ايجاد طعم مناسب، بستني فانكشنال يعني داراي خواص پروبيوتيكي و پري بيوتيكي به همراه ويتامين D توليد مي شود. باكتري هاي پروبيوتيك به طور مطلوبي تعادل فلور م
ساخت كاتاليست مستلزم دانش و آگاهي وسيعي در مراحل مختلف ساخت مي باشد. با اين وجود هنوز اين سؤال مطرح است كه تهيه كاتاليست علم است يا هنر؟ با اينكه طي سال هاي متمادي مراكز تحقيقاتي و صنعتي در گوشه و كنار جهان ميليونها دلار صرف پژوهش در اين زمينه نموده اند ولي هنوز اين علم يكي از علومي است كه اطلاعات مربوط به ساخت آن كمتر گزارش شده و اگرچه اغلب كتب و مجلات علمي مملو از مقالات و داده هاي مربوط به آن است، به علت سوددهي فراوان اين ماده، سازندگانش سعي مي نمايند كه جزئيات روشهاي تهيه را منتشر ننمايند و در اين مقالات فقط به كلي گويي اكتفا نموده و اطلاعات اساسي و پايه را براي خود حفظ مي نمايند. كاتاليت مورد بررسي، كاتاليت HDS است كه به منظور جداسازي گوگرد از برشهاي نفتي استفاده مي شود.
با توجه به مصرف بالاي قند و شكر در ميان ايراني ها و استفاده از چايي به عنوان نوشيدني مرسوم كشور، بنابراين ريسك ابتلا به بيماريهاي مختلف از جمله چاقي، پوسيدگي دندان و ديابت نوع دو بالا ميباشد، كه ميتوان با استفاده از جايگزينهايي مانند خرما تا حد قابل توجهي عوارض ناشي از مصرف كربوهيدراتهاي ساده را كاهش داد. همچنين با تمام فوايدي كه ساكاروز به عنوان يك شيرينكننده طبيعي با ويژگي عملكردي ممتاز دارد مصرف آن به دليل ارتباط آن با برخي مشكلات سلامتي نظير پرفشاري خون، بيماريهاي ايسكميك قلبي، فساد دندان، چاقي، افزايش سطح گلوكز و مقاومت به انسولين براي بيماران مبتلا به ديابت مضر است. از اين رو نيز به دليل مسائل اقتصادي و تكنولوژيكي پژوهشهاي روز افزوني جهت جايگزيني مناسب شكر با ساير شيرينكننده ها در دست انجام است. همچنين استفاده از برخي شيرينكنندههاي مصنوعي منجر به اثرات سرطانزايي، اختلالات ژنتيكي و بسياري از تاثيرات نامطلوب ديگر در بدن ميشود و براي كودكان، زنان باردار يا شيرده و ديابتيها غير مجاز ميباشد. در سالهاي اخير به شيرينكنندههاي طبيعي توجه شاياني گرديده است. شيرينكنندههاي طبيعي برخلاف قندهاي رژيمي عوارض جانبي روي بدن ندارند و جايگزين مناسبي براي ساكاروز محسوب ميشوند. از جمله مشكلات مربوط به بهينهسازي هنگام جايگزيني شكر اثر طعم، ويژگيهاي فيزيكي محصول، استقبال مصرفكننده و محدوديتهاي قانوني است.قندهاي طعمدار موجود در بازار اكثرا حاوي رنگهاي غير مجاز و شيميايي هستند، بنابراين استفاده از تركيبات طبيعي ميتواند به عنوان جايگزين موثري در اين هدف به كار گرفته شود. همچنين لازم به ذكر است كه بسياري از قندهاي خرماي موجود در بازار از مخلوط شكر قهوهايي و شيره خرما تهيه ميشوند كه اثرات مضر شكر را با خود به همراه دارند. بنابراين طرح حاضر به دنبال استفاده از خود خرما به همراه عصارههاي نعنا و دارچين به منظور توليد قند خرما با طعم نعنا و دارچين و ايجاد خاصيت آنتي اكسيداني و ضد ميكروبي در اين محصول ميباشد.
موارد یافت شده: 19